Zijn energiekosten te managen?

Twee jaar geleden vroeg Mopabloem Grid Services mogelijkheden te bedenken om het gasverbruik te verminderen en het energiesysteem te flexibiliseren. De directe aanleiding was de zeer hoge energierekening als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
Echter, er speelden meer redenen; de eventuele verhoging van de energiebelasting voor tuinders, een mogelijke CO2 taks en een ernstige bijdrage van CO2 aan de opwarming van de aarde.

Managen van energiekosten

Bij Mopabloem hebben ze altijd al focus op het managen van energiekosten. Dat doen ze vooral door gebruik te maken van een Wamte Kracht Koppeling (WKK) in combinatie met een 500m3 warmte-opslagsysteem, dus energieopwekking op de eigen locatie.

Het uitgangspunt van Mopabloem is een meerjarig gemiddeld verbruik van tussen de 800.000 en 1.000.000 m3 gas. Het basisidee van de WKK met een elektrisch vermogen van 1,5 MW is dat de WKK 1 m3 gas omzet naar ca. 3,5 kWh elektrisch en 6 kWh warmte (in de vorm van warm water). Ze verkopen de overtollige elektriciteit op de energiemarkt met als doel er een dusdanige prijs voor te krijgen dat de warmte vervolgens ‘gratis’ is (positieve sparkspread). Met de huidige volatiliteit in elektriciteitsprijzen is dat best vaak, zeker als je de tijdstippen goed uitkient. De opgewekte warmte slaan ze op in het vat van (oorspronkelijk) 500m3. Gedurende een aantal dagen voorziet deze bron het productieproces van de benodigde warmte. Een goed voorbeeld dus van het bereiken van energieneutraliteit.

wkk - warmtekrachtkoppeling
luchtdroogsystemen

3 methoden voor minder gasgebruik

Nadat we de mogelijkheden onderzochten om het gasverbruik te verminderen en het energiesysteem te flexibiliseren, bedachten we 3 methoden om minder gas te hoeven gebruiken.
Luchtdrogers – Met Installatieburo Eval pasten wij speciaal ontwikkelde luchtdrogers toe in de kassen van Mopabloem om vocht dat vrijkomt bij het broeien van tulpen, uit de kassen te verwijderen. De lucht in de kassen mag alleen niet te vochtig worden. Daar waar ze eerder de ramen in het dak openden om het vocht kwijt te raken – en daarmee dus ook de warmte – zijn het nu de luchtdrogers die het werk doen. 
Zonnepanelen – Het pand leent zich goed voor zonnepalen. Daarom installeerden ze er zo’n 3500 op de daken en aan de wand van het bedrijfspand. Dit is goed voor een piekvermogen van 1 MW.
E-boilers & batterijen -– Ze plaatstenvoor 2,2 MW e-boilers en de warmteopslag breidden ze uit met 350m3 tot een totaal van 850m3. Afgelopen jaar voegden ze aan dit systeem nog een batterij van ruim 1 MW (1,1 MWh) toe.

Aansturing door energiemanagementsysteem

Het energiemanagement-systeem stuurt al deze elementen aan. Door dit flexibele systeem zorgen lagere verliezen (luchtdrogers), goedkope energie van het energienet (lage prijs op dit moment) en de opbrengst van de zonnepanelen voor een groot deel van de warmtebehoefte. In het eerste kalenderjaar verbruikten ze zo’n 300.000 m3 gas minder dan voorheen; het doel blijft een verlaging met 400.000 m3.

Andere voordelen als gevolg van dit systeem zijn – naast het lagere gasverbruik – de verkoop van het teveel ingekochte gas en afname van elektriciteit van het energienet op gunstige momenten. Hierdoor verlagen de kosten in grote mate en verdienen ze de – toch forse – investeringen in een jaar of zes terug.

Ook de toevoeging van de handelsbatterij van 1 MW is gunstig. In de mix van energie opwekken met PV en WKK, elektrische energie afnemen bij lage prijzen en terugleveren bij hoge prijzen, verdient de batterij zichzelf terug in zes à zeven jaar.

Dus om antwoord te geven op de vraag in de titel van dit stuk ‘Zijn energiekosten te managen’: Zeker weten!

elektrificatie en energiemanagementsysteem
managen energiekosten - grid services helpt

Jouw bedrijf en de energiekosten?

Enig idee hoe, waarmee en wanneer jouw energiekosten kunnen verlagen? Hoe je je energiesysteem verduurzaamt? Laat ons je helpen! Als je een bericht achterlaat op info@gridservices.nl nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Zelf bellen mag ook! Ons nummer is 088 – 777 66 67